Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох изолира и описва бактерията-причинител на “жълтата гостенка”. За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.. По решение на Световната здравна организация в негова чест 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза, а на всеки 20 секунди някой по света умира от заболяването.

Световната здравна организация насочва вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие. Ето защо всички инициативи, посветени на този ден през 2018 година ще преминават под мотото: „Търсят се лидери за свят без туберкулоза”.

В България,както и в много други страни действат програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение. В резултат на това заболеваемостта в страната ни се снижи от 39 на 100 000 души през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Намаляването й се дължи на предприетите координирани дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво и съвместните действия на Министерство на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Вирни се горе