Църквата почита светите безсребреници Козма и Дамян

Църквата почита светите безсребреници Козма и Дамян

На 1 юли православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян. В народния календар празникът е познат още като свети Врач. За да бъдат полезни на ближния, двамата братя Козма и Дамян се заели за изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители.

Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна слава, величие и богатства, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните.

Братята били много скромни. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите. Избавяли от болестите не толкова с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: “Даром получихте, даром давайте”. Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари, безсребрeници. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса.

На тази дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България – връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Седем свещеници ще служат на храмовия празник на светите безсребреници Козма и Дамян в манастира „Свети Пантелеймон” край Смолян. Литургията е от 9.30 ч., по-късно ще бъде раздаден и благословен курбан на всички присъстващи.

Честито на именниците!

Вирни се горе