Три празника съвпадат днес

Три празника съвпадат днес

На 14 февруари съвпадат три празника – успението на Свети Кирил Славянобългарски, Трифон Зарезан по стар стил и празникът на Свети Валентин.

На 14 февруари 879 година е успението на Свети Константин – Кирил Философ. Заедно с брат си Методий, той е създателят на глаголицата. Остава в историята като славянски християнски просветител. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. Обявен е от папа Йоан Павел II за съпокровител на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици. Когато умира Свети Кирил е едва на 42 години. Гробът на св. Константин-Кирил Философ е в църквата “Сан Клементе” в Рим.

Православният свят празнува Трифон Зарезан по стар стил. По нов стил празникът се отбелязва на 1 февруари. Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

За първи път Денят на лозаря започва да се чества официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: “Колкото капки, толкоз коли грозде”. Кулминацията на празника е избирането на “цар на лозята” – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото “царуване” да се роди обилен плод.

Свети Валентин е католически празник на който влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.

Вирни се горе