Три от четири двойки нямат деца

Три от четири двойки нямат деца

Едва една четвърт от младите хора на възраст 18-35 години, които имат постоянен партньор, имат деца, пише Новинар.

56 на сто от младите двойки, които нямат деца, към момента не планират да имат. Това показват резултатите от проучване „Съвременните двама“ за семейството и основните приоритети на двойките в България. У нас моделът в семейството да има само едно дете се затвърждава, а едва всяка трета двойка има две деца. Любопитно е и това, че в провинцията двойките с повече от едно хлапе са почти двойно повече от тези в столицата.

Резултатите от изследването показват още, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите двойки. Кариерата е на първо място и при партньорите с деца, и при двойките без хлапета. „Във все по-динамичната и конкурентна трудова среда е естествено желанието за личностно развитие да е водещо. Днес решенията за брак и деца се вземат от улегнали, вече утвърдили се в професионален план хора", заяви изследователят Катерина Бонева.

Липсата на финансова стабилност е сериозен фактор за ограничаване на броя деца в семейството. Любопитно е това, че 75 на сто от родителите в столицата смятат, че възпитанието на децата е отговорност и на майката, и на таткото. В провинцията обаче ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата.

Вирни се горе