Топла пролет ни очаква през април

Топла пролет ни очаква през април

Най-ниските температури през април ще са между -2° и 3°, в началото на месеца. Най-високите ще бъдат между 22° и 27°

През месец април температурите ще се повишат значително, но има опасност от слани, съобщи Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН, цитирана от Агенция „Фокус”.

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от -3° до 8°.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 40 и 60 мм, в планинските райони – между 60 и 100 мм. Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата.

Най-ниските температури през април ще са между -2° и 3°, в началото на месеца. Най-високите ще бъдат между 22° и 27°.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде над нормата.

Още в началото на април от северозапад ще нахлуе студен въздух.

През първите дни на десетневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, на места ще има и слаби превалявания. Относително стабилизиране на времето, с повече слънце и нормализиране на температурите се очаква около 4-5-ти.

През втората половина от десетдневието отново ще застудее. Ще има и валежи, предимно от дъжд. По високите полета на Западна България в нощните и ранните сутрешни часове е възможно да има и сняг, но без да се натрупва снежна покривка. Постепенно към края на периода валежите ще намалеят, температурите слабо ще се повишат.

До около средата на второто десетдневие ще бъде с температури близки до обичайните.

Времето ще е променливо, остава вероятността за превалявания. През втората половина на десетдневието ще е относително по-стабилно и малко по-топло.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, температурите ще се повишат още, ще има и повече слънце. Към края на месеца има вероятност отново има валежи.

Вирни се горе