Терористи удариха Брюксел

 Терористи удариха Брюксел

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии в Брюксел, Белгия, потвърдиха властите на страната

11 души са загинали на летище „Завентем” в белгийската столица при две експлозии в рамките на няколко секунди около 8 часа тази сутрин. Десетки души са пострадали.

Час след атентата бе съобщено и за взрив на брюкселска метростанция, близо до някои институции на Евросъюза. При нападението на метростанция „Малбек” са загинали 20 души.

Кметът на Брюксел обяви, че 20 души са загинали и 106 са ранени при експлозията в метрото. 17 души са тежко пострадали.

Здравното министерство на Белгия съобщи по-рано, че 11 души са загинали при двете експлозии на летището, а 81 са пострадали. 15 души са загинали на метростанцията. Общо при атаките са ранени 136 души.

Сред ранените има десетки в тежко състояние. Броят на загиналите може да се увеличи.

Местни медии обаче съобщават, че броят на загиналите е достигнал 34 души, а ранените са 170. 20 души са загинали в метрото, а 14 души на летището.

Представители на пожарната служба в белгийската столица обявиха пред NBC, че общо 212 души са пострадали при атаките. 30 души са в критично състояние, 96 души са сериозно пострадали, а 86 с леки наранявания.

Белгийските власти официално потвърдиха, че са извършени три терористични атаки – две на летището и една на станцията.

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападенията.

Премиерът Шарл Мишел каза, че няма връзка със задържания преди дни основен заподозрян за нападенията в Париж през ноември 2015 година Салах Абдеслам.

Транспортът в цялата столица е спрян. Държавните учреждения са затворени. В Белгия е обявена най-високата степен за опасност.

Кадри от мястото показват паника на летището, докато властите се опитват да евакуират хората.

Вирни се горе