Световен ден за борба с рака

Световен ден за борба с рака

Днес е Световният ден за борба с рака. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Около 40% от онкологичните заболявания обаче могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.

Заболеваемостта от рак продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Тази година Световният ден за борба с рака се фокусира върху опровергаването на широкоразпространените митове за заболяването, че е само здравен проблем, че е заболяване на богатите и че е смъртна присъда.

Вирни се горе