Световен ден за безопасност на труда

Световен ден за безопасност на труда

Международната организация на труда отбелязва за 12-ти пореден път Световния ден за безопасност на труда – 28 април, посветен на темата “Превенция на трудовия травматизъм”, съобщават от Главна инспекция по труда /ГИТ/.

Трудовият травматизъм продължава да бъде водещата причина за смърт на работното място. Според последните проучвания на Международната организация на труда /МОТ/ 2,34 млн. са трудовите злополуки, които приключват трагично всяка година. От тях 321 000 са вследствие на инциденти, а останалите 2,02 млн. са причинени от различни видове заболявания, свързани с работната дейност.

Трудовият травматизъм налага и огромни разходи, които водят до обедняване на работниците и техните семейства, намаляване на производителността и капацитета на работа и повишат разходите за здраве. Разходите за болестите, свързани с работното място, за година възлизат на 145 млрд. евро, според данни на МОТ. Превенцията на трудовия травматизъм да бъде във фокуса на правителствата и организациите на работодателите и работниците, призовават от МОТ. Ефективната превенция изисква продължително подобряване на националните системи по безопасност и здраве при работа (БЗР), на проверките, на превантивните програми и компенсаторните системи, на сътрудничеството между правителствата и организациите на работодателите и работниците. Превенцията на трудовия травматизъм да заеме основна роля на национално и международно ниво в политиката по безопасни и здравословни условия на труд, е водещото послание на Световния ден за безопасност на труда през 2013 г.

Вирни се горе