Студенти от цяла Европа се състезават за икономия на гориво в градски условия

Студенти от цяла Европа се състезават за икономия на гориво в градски условия

За първа година финалите на Shell Eco-marathon Европа ще се проведат по улиците на Ротердам, Холандия

Представете си да проектирате и конструирате автомобил, изминаващ максимално разстояние с минимално количество гориво. Звучи като истинско предизвикателство? Повече от 3000 студенти и ученици от цяла Европа ще подложат на изпитание своите научни познания и уменията си да пилотират върху чисто ново трасе, изградено изцяло в градски условия специално за Shell Eco-marathon 2012. 28-мото издание на Shell Eco-marathon Европа ще се проведе от 17 до 19 май 2012 г. То се премества от пистата EuroSpeedway Lausitz, Германия в градска среда – по улиците на Ротердам, Холандия, което ще позволи на жителите и гостите на града да усетят емоцията отбизо.

За първи път в Shell Eco-marathon Европа… Изборът на маршрут в градски условия поставя нов стандарт в състезанието и много по-големи предизвикателства пред 227-те състезаващи се отбора, представители на 24 страни. До 50 % от успеха на отборите в преодоляването на петте 90° градусови завоя на трасето в Ротердам ще зависят от уменията на пилота при спиране, ускоряване и завиване.

Нов домакин Тази година в лицето на местните власти в Ротердам Shell откри идеалния партньор. Градът има дългогодишен опит като домакин на събития и фестивали с огромен мащаб и се стреми към титлата Европейска зелена столица през 2014 г.

Александра ван Хуфелен, член на градския съвет на Ротердам споделя: „Ротердам е горд да бъде домакин на голямо и значимо събитие като Shell Eco-marathon Европа. Непрекъснато стимулираме разнообразни инициативи за устойчива мобилност, за да подобрим качеството на въздуха, да намалим шумовото замърсяване и да ограничим наполовина въглеродните емисии. Тази инициатива се вписва идеално в нашите цели и ще допринесе за изпълнението на ангажимента ни през 2014 г. да се превърнем в най-устойчивия пристанищен град в света. Уверени сме, че местоположението на маршрута и професионалния подход на Shell ще привлекат много посетители от цяла Европа.”

Какво предлага тридневното събитие С всяка изминала година Shell Eco-marathon набира все по-голяма популярност сред широката общественост. Ето защо тази година европейската инициатива ще бъде много повече от състезание за икономия на гориво и ще предостави уникално и вдъхновяващо преживяване на хора от различни възрасти от цяла Европа. Чрез разнообразие от интерактивни дейности, които Shell ще предложи на публиката на състезанието, всички посетители ще имат възможност да се докоснат до бъдещето на горивата и мобилността.

Питър Возер, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell plc, добавя: „Shell Eco-marathon е проект, стимулиращ съвместна работа и обмяна на опит в намирането на устойчиви решения на световните енергийни предизвикателства. Чрез креативността на едно ново поколение от инженери и партньорството с местните власти в Ротердам, целим да демонстрираме таланта на Европа в разработването на иновативни подходи за бъдещето на енергийните решения.“

Какво ново около българското участие в Shell Eco-marathon 2012 През 2012 г. България ще затвърди своите позиции на достоен конкурент сред участниците във финалите на Shell Eco-marathon Европа. Тази година инициатива се радва на засилен интерес от страна на български студенти и ученици от технически университети и училища в цялата страна. За първа година за участие във финалите на състезанието са кандидатствали и са одобрени общо пет проекта. Отборите ще се конкурират с изцяло нови автомобили, задвижвани от нови източници на енергия. За пръв път ще имаме участие в категорията електромобили, задвижвани от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in) – на отбора на Технически университет – София. ТУ-Варна ще направи опит да изгради не един, а два нови автомобила, като също ще атакува нова за отбора категория. За първи път възможност за участие в състезанието получава и българско средно училище – Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр. Чепеларе, като техният проект също ще е в сферата на електрическата мобилност. За всички български отбори предстоят месеци на усилена работа. Участието и успехът им в състезанието до голяма степен ще зависят именно от тази подготвителна фаза, когато те трябва да изградят силен отбор и добър автомобил.

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт: www.shell.com/ecomarathon/europe

Вирни се горе