Студ и сняг през следващата седмица

Студ и сняг през следващата седмица

След дните с пролетни температури с рекорди от 22-23 градуса идват студ и сняг, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от “24 часа”.

През нощта срещу понеделник ще завали силен дъжд в южните и източните райони на страната. Първият ден от седмицата ще започне с много облаци. Следобед от северозапад със силни ветрове ще нахлуе студен въздух. Ще завали – повече в Южна България. Преди полунощ по високите полета на запад дъждът ще премине в сняг, но няма да се образува съществена снежна покривка.

Във вторник ще е студено, максималните стойности на термометъра ще са между 2 и 7 градуса. Заради вятъра обаче усещането ще е за по-студено. Все пак от време на време ще се показва и слънце.

В сряда ще е облачно със слаби превалявания от дъжд. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса.

През нощта срещу четвъртък обаче нова порция по-студен въздух от северозапад в Северна България и по високите полета ще обърне дъжда в сняг. Сняг ще вали и в Северна и Западна България, в останалите райони валежите ще са от дъжд. Живакът ще се покачи едва до 1-6 градуса в четвъртък.

Петъчното утро ще е мразовито с температури между -6 и -1 градус, около обед ще се вдигнат до 2-7 градуса. Съществени валежи не се очакват.

Събота и неделя ще са облачни. В по-голямата част от страната ще вали сняг, само в източните и крайните южни райони – дъжд. Засега очакванията са за повече валежи в Източна България.

В началото на второто десетдневие на месеца времето ще е по-спокойно, но в низините ще се образуват мъгли и ще остане студено, а слънчево и с по-високи температури ще е в планинските райони. Това е характерно за студените месеци от годината, явлението се нарича температурна инверсия, обясни Матев. Такова ще е времето до 15 декември. Отново ще падат мъгли около 20-и.

През следващата седмица в планините валежите ще са от сняг. По-дебела ще е снежната покривка в Родопите. Около 10 декември по високите части на планината тя ще е 30-40 см.

Вирни се горе