Статистика: Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените

Статистика: Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените

45.9% от домакинствата в област Смолян имат достъп до интернет в домовете си

Съгласно Регламент (ЕС) № 859/2013 на Комисията от 5 септември 2013 г. НСИ проведе изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) от домакинства и лица. Изследването се провежда във всички държави – членки на Европейския съюз по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. Анкетирани са 4 228 домакинства и 9 541 лица на възраст 16 – 74 навършени години.

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинства и лица в област Смолян показват, че през 2014 г. 45.9% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 0.7 процентни пункта спрямо предходната година. Средният показател за страната е 56.7% По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 21-во място в страната.

През 2014 г. 49.4% от населението на възраст 16 – 74 навършени години се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистриран спад от 1.0 проценти пункта, а в сравнение с 2010 г. – ръст от 13.4 проценти пункта.

Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените – съответно 52.5 и 46.5%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 84.5% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, 64.1% от тези със средно образование и 16.0% от лицата с основно или по-ниско образование.

Ползване на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление се наблюдава при 6.2% от лицата. При използване на предлаганите онлайн услуги от държавната администрация, мъжете са по-активни от жените – съответно 8.0 и 4.5%.

Вирни се горе