Стартира прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

 Стартира прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

На 29 септември заместник-министър Зорница Русинова ще обяви началото на приема на заявления от родители, желаещи да се върнат на работа и да им се помогне в намирането на детегледач за децата им.

От днес започва изпълнението на проект „Родители в заетост“, изпълняван от Агенцията по заетостта и финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Проектът подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца.

Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Родителите, които към момента на кандидатстване, не са включени в заетост, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а детегледачът може да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Те ще могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв. Срокът за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Очакванията са, че с планираните средства ще се осигури подкрепа за 1500 родители за отглеждане на техните деца.

Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Вирни се горе