Стартира кампания „Безопасност и на две колела”

Стартира кампания „Безопасност и на две колела”

През последните години е налице бързо нарастване на броя на мотоциклетистите и мотопедистите, участници в движението по пътищата на страната ни. Увеличават се и пътнотранспортните произшествия по вина и с участие на тези категории водачи. През 2012 г. в сравнение с предходната година е налице увеличение на абсолютния брой и относителният дял на пътнотранспортните произшествия и пострадалите по вина на мотоциклетисти и мотопедисти. Загиналите и ранени водачи и пътници са предимно млади хора.

Предвид очакваното увеличаване интензивността на движението на тези участници в движението през пролетно-летния сезон и във връзка с предприемането на действия за целенасочена превенция, насочена към рисковите групи водачи, включително и тези на двуколесни МПС, Отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция” организира провеждането на кампания „Безопасност и на две колела” в партньорство със заинтересовани неправителствени организации и медии. Кампанията ще се провежда за времето март – октомври 2013 г. и е с основна насоченост към ангажиране вниманието на обществеността към мащаба на аварийността с мотоциклети и мотопеди и реалните размери на застрашаване на широк кръг от водачи и пътници от попадане в пътни инциденти.

Кампанията включва: подробно информиране на гражданите и водачите на двуколесни МПС с анализ на най-характерните тежки ПТП и предпоставките и нарушенията, довели до настъпването им; разпространение на предупреждения и практически препоръки към водачите на двуколесни МПС и на другите участници в движението за ненавлизане в конфликтни ситуации помежду им; разпространение на информация за разпоредбите на Закона за движението по пътищата относно придобиването на правоспособност за тези превозни средства и за наказанията за нарушения на Закона за движението по пътищата; даване консултации за безопасно управление на младите и неопитни мотоциклетисти от партньорите по кампанията – членовете на мото-клубовете в страната; по възможност на подходящи площадки /полигони/ на МВР или други партньори опитни мотоциклетисти да предават своя практически опит в предпазното управление на водачи с малък стаж; разяснителна дейност и индивидуални беседи с млади водачи, предимно управляващи нерегистрирани мотоциклети и мотопеди без правоспособност; разпространение на информация и дискутиране проблемите на безопасното управление на мотоциклети и мотопеди с използване възможностите на електронните сайтове на МВР, ГДНП и ОД на МВР, специализираните сайтове на мото-клубовете и медийните партньори.

През 2012 год. на територията на област Смолян са регистрирани 6 пътнотранспортни произшествия с участие на мотоциклетисти и едно – с участие на мотопедист.

По вина на мотоциклетистите са възникнали и шестте регистрирани ПТП, от който 5 са били тежки с 2 убити и 3 леко ранени, като единият леко ранен е пътник на мотоциклет.

Пътнотранспортното произшествие с мотопедиста е възникнало също по вина на водача /който е леко ранен/.

Регистрираните ПТП с мотоциклети и потопеди са настъпили на територията на 4 общини от област Смолян – в общ. Смолян – 1бр., в общ. Мадан – 1 бр. с мотоциклетист и 1 бр. с мотопедист, в общ. Златоград – 2 бр., в общ. Девин – 2 бр.

Пет от регистрираните ПТП с двуколесни МПС са настъпили в рамките на населените места, а извън населени места са станали останалите две.

Основни причини за настъпилите ПТП с мотоциклетисти и мотопедисти са: Несъобразена скорост – 4 бр. ПТП, от който 3 тежки с 2 убит и 2 леко ранени; Неправилно изпреварване – 2 бр. ПТП, от който 1 тежко с 1 леко ранени; Друга причина – 1 бр. ПТП, с 1 леко ранен (мотопедист).

В изпълнение на дейностите, заложени в кампанията, Сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян ще организира срещи с представители на мотоклубове от областта. На срещите ще се обсъдят набелязаните от “Пътна полиция” мерки за безопасност на движението по пътищата и някои препоръки за предотвратяване на ПТП с мотоциклети и мотопеди.

През месец април служители на сектор “Пътна полиция” при ОД МВР и на РУП от областта ще проведат беседи с абитуриенти, на които ще се обърне внимание, както на препоръки за недопускане на пътни инциденти по време на абитуриентските балове, така и на безопасността на движението на водачи на мотоциклети и мотопеди.

През периода април-октомври 2013 г. периодично ще се провеждат специализирани полицейски операции, насочени към водачи на двуколесни МПС със засилен контрол над неправоспособни, употребили алкохол, управляващи нерегистрирани и технически неизправни мотоциклети и мотопеди, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

Вирни се горе