"Сова Харис": Не само младите вече обмислят да напускат

 "Сова Харис": Не само младите вече обмислят да напускат

Приблизително всеки четвърти работещ в България обмисля да потърси работа в чужбина, сочат данните от проучване, направено от агенция “Сова Харис”

Това сочат данните от национално представително социологическо проучване “Трудова миграция”, направено по поръчка на Фондация “Фридрих Еберт” от агенция “Сова Харис” в периода от 1-8 септември 2018 година.

Проучването обхваща 1000 респонденти на възраст от 18 до 64 години.

На въпроса “Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина”

23% отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8 %;между 31-40 г. – 25,7% ; между 41-50 г. – 20,6%; между 51-64 г. -14,6 %.

Данните показват, че по отношение на пола 64% от имащите намерение да потърсят работа в чужбина са мъже.

62% от възнамеряващите са със средно образование, 60% са на възраст 18-40 г., а 80% живеят извън столицата. От всички заявяващи, че обмислят напускане на страната, 54% вече имат опит с работа в чужбина.

“Живеем в мрежово общество, тези хора градят контакти и вече имат изградени такива”, коментира Васил Тончев, изпълнителен директор на “Сова Харис”.

Той допълни, че около 1/4 от имащите намерение да потърсят работа в чужбина се справят и с езика в страната, в която искат да отидат.

По думите му промяната е, че вече не само младите хора напускат, а напускат всички.

Хората на физическия труд също са в готовност да напуснат страната, допълни той.

Основните причини за търсене на работа в чужбина са по-високото заплащане /95%/, по-добрата социална система /50%/, по-доброто здравеопазване /40%/ и др.

Според 38% от запитаните не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв.; 36% – между 2000 и 3000 лв.; 14% – до 1000 лв.; 10% над 3000 лв.

Само 1% заявяват, че няма заплата, която да ги мотивира да останат в България.

Проблемът с ниското заплащане го има във всички източноевропейски страни, коментира Васил Тончев, но по думите му ние пак сме с няколко стъпки назад.

30% от възнамеряващите да потърсят работа в чужбина заявяват, че ако си намерят работа, първо ще опитат и след това ще решат колко време да останат.

Около 25% желаят да останат в чужбина за период до 5 години; около 20% – за период 5-10 г.; 10% над 10 г.; 6% – до пенсиониране; 2% – завинаги; 6% не могат да преценят.

Много голям процент – 34%, са готови да заминат на работа в чужбина без предварително подписан трудов договор.

85% биха потърсили работа в ЕС и само 1% – извън ЕС.

Основният източник на доходи за 83% от изследваните хора са приходите от трудова дейност в България; 5,3% имат доходи от трудова дейност без трудов договор; 4,5% получават и помощи за отглеждане на дете;

3% получават помощи от социални плащания; 3% имат доходи от дивиденти, наеми и др.

Приблизително 22% заявяват, че свободно владеят чужд език.

77% заявяват, че не одобряват мерките за привличане на работници от трети страни, а 23% ги одобряват. 15% от интервюираните заявяват, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина, от тях 54% обмислят отново да си потърсят работа извън България.

По данни на НСИ от миналата година трудовото население в България е 4 млн. 370 хиляди души. Да напуснат искат 1 млн. 600 хиляди души,

23%, което прави приблизително всеки четвърти работещ човек, каза изпълнителният директор на “Сова Харис” Васил Тончев.

Според него проблемът е и на политическо ниво – той не вижда политическа сила в България, която може да се ангажира със съществени реформи в страната.

Двете най-добре подкрепени политически формации в страната – с подкрепа около 1 милион избиратели, не биха могли да предприемат решителни стъпки, каза Тончев. По думите му подкрепата на тези формации стига за блокиране на политиката на опонента, но не и за стъпка напред.

Тончев допълни, че нашият административен апарат е най-тежкият в Европа и това, което в Холандия го правят 20-30 хиляди души, тук го правят 300-400 хиляди души и то не толкова добре и неефективно.

Според експерта предвиденото увеличение в бюджетната сфера с 10% на заплатите не е стъпка в правилната посока, необходими са съкращения, повишаване на ефективността и останалите да получават не с 10%, а с 30% повече на база оптимизация на работата.

Според прогноза на ООН към 2050 година населението в България ще наброява 5,5 млн. души, т.е за 40 години населението ще намалее с два милиона, каза Пенчо Хубчев, програмен директор на Фондация “Фридрих Еберт”.

Вирни се горе