"Сова Харис": 21,3% за БСП, 16,3% за ГЕРБ, ако изборите бяха днес

"Сова Харис": 21,3% за БСП, 16,3% за ГЕРБ, ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, БСП ще получи 21,3 на сто от гласовете и ще разполага с 96 народни представители. ГЕРБ биха получили подкрепата на 16,3 на сто от избирателите и биха имали 74 депутати.

В Парламента ДПС би имало 25 депутати, Реформаторския блок – 19, “Атака "- 12, "България без цензура” – 14.

Това сочи социологическо проучване на агенция “Сова Харис”, публикувано във в. “Преса”.

Изследването, поръчано от “Преса”, е представително за пълнолетното население на България изследване и е реализирано в периода 21-27 ноември 2013 г. Обхваща 1000 души.

“След извънредните парламентарни избори, проведени на 12 май, в страната ни се установи устойчивост по отношение на електоралните предпочитания. Този 6-месечен период се характеризираше с вълни от гражданско недоволство, яростно политическо недоволство, фактите показват, че сме преминали през завършен етап на тази обществена криза”, коментира социологът Васил Тончев.

Най-съществен е отливът на доверие от президента Росен Плевнлиев – с цели 10%. Най-показателна обаче е промяната при Бойко Борисов – спад от 6.9%. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, пише още в анализа си Васил Тончев.

Доверието към институциите обаче продължава да е ниско, посочва Тончев.

За последния месец най-много от позитивното отношение към себе си е изгубила Българската православна църква – 10,6%.

Много сериозен е спадът на доверието към президентската институция – 8,7% – и за първи път в годините на прехода правителството се ползва с по-високо доверие (29,8%) от президента (25%)

Вирни се горе