Социалните работници готвят ефективни протести

Социалните работници готвят ефективни протести

Социалните работници са готови за протестни действия. Причините за протеста са смешните заплати и унизителните условия на труд.

Това обясни в ефира на БНР Ани Иванова от дирекция „Социално подпомагане" в „Красно село".

Ако недоволството на социалните работници прерасне в протести действия, има опасност да бъде спряно изплащането на социални помощи и различни видове обезщетения.

Работещите в Агенцията за социално подпомагане са около 5 хил. души, а заплатите им варират между 400 и 420 лева, което ги прави и най-ниско платените служители в държавната администрация, съобщава Нова телевизия.

Социалните работници настояват за увеличение на месечните възнаграждения с 35%. Такова увеличение обаче е невъзможно поне до началото на следващата година, коментира социалният министър Тотю Младенов.

Липсват поддържани помещения за работа. Липсват компютри, всички документи се обработват на ръка. Липсват карти за градски транспорт, върви се по улици с бездомни кучета, нямаме никаква сигурност. Не се купуват консумативи, няма формуляри.

Заплащането е критично ниско, средната заплата е около 420 лв. За хората с квалификация това няма как да е достатъчно, добави Ани Иванова.

Исканията са за по-добри условия на труд, по-добро заплащане. От новините научих, че ще се преговаря със синдикатите. Тази сага продължава вече шест години. За нас преговорите приключиха, за министъра тепърва започват. Поканата за неофициална среща не ми звучи сериозно На 19 април е получил в писмен вид исканията на социалните работници, обясни още Ани Иванова от дирекция „Социално подпомагане".

Преговаряме с директора на агенция „Социално подпомагане" г-н Иванов. Преговаряме с конкретния работодател, но той няма необходимите правомощия, съобщи още Иванова.

Намеренията на социалните работници за ефективни протестни действия ще бъдат обявени днес на пресконференция на КТ „Подкрепа".

„Това ще се отрази на много от нашите клиенти, на хора, които имат много спешна нужда от подпомагане, нашият протест ще повлече и техния. Стигнахме критичната точка на разочарованието и недоволството и няма как да не се обадим", обясни Ани Иванова.

Вирни се горе