Служителите на МВР излизат на протест

Служителите на МВР излизат на протест

След неуспешни преговори: Нов протест на служителите на МВР

До него се стига след поредните неуспешни преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се проведоха на 12 септември. Въпреки че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново нямаше.

По изчисления на министерството исканото 15-процентно увеличение на заплатите щяло да струва на бюджета 136 млн. лева годишно. Искането на синдикатите е то да стане със задна дата от 1 февруари тази година. Според ръководството на МВР това е невъзможно, тъй като заплатите се определяли с наредба на вътрешния министър, а законът не уточнявал как тя може да бъде ревизирана.

По думите на зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов за увеличение евентуално можело да се говори едва при приемането на новия бюджет.

От синдикатите обаче бяха категорични, че увеличението трябва да е със задна дата. Според тях ресурс може да се намери, ако държавата отпуска пари годишно за всички щатове в МВР, включително и за незаетите, а не както е досега – само за попълнените.

Вирни се горе