След 3 декември очакваме първия сняг

След 3 декември очакваме първия сняг

През първите дни на декември ще бъде топло, но още към 3-и ще започне бързо понижение на температурите. Ще има валежи, на места значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието ще е доста студено, очакват се още валежи, вече предимно от сняг. Това съобщи Марияна Попова, синоптик в НИМХ – БАН.

През последните дни на десетдневката ще бъде по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии.

Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие от декември. Към 13-14-и ще започне период с по-променливо време, с чести превалявания и температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка.

Вероятност за застудяване има около 15-и и около 20-и. И през третото десетдневие динамиката на атмосферата през повечето дни ще бъде повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания. Но около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.

Вирни се горе