Слънце и топло време през януари

Слънце и топло време през януари

Не се очаква образуването на съществена снежна покривка

Защо е толкова топла тази зима и идва ли студ през януари? Прогноза за целия месец за „Здравей, България” по NOVA даде метеорологът от БАН Анастасия Кирилова.

През януари ще бъде по-топло от обичайното.

През първото десетдневие се очаква сравнително топло време със смуения около 2 и 4 януари. Ще е предимно облачно и ще има превалявания от дъжд и сняг в Западна България. Впоследствие ще има стабилизиране на атмосферата, повече слънчеви часове в планините, но в ниските части на страната ще е предимно облачно и мъгливо.

Облачното и дъждовно време остава в сила и през първата половина от второто десетдневие. Отново температурите ще са над нормата, въпреки че ще са относително по-ниски, на места ще има условия за превалявания на слаб сняг.

Не се очаква образуването на съществена снежна покривка.

През втората половина на десетдневието се очаква отново затопляне и слънчево време.

Третото десетдневие ще е отново топло и слънчево. Засега съществени валежи в по-голямата част от страната през този период не се очакват.

„Като цяло очакванията ни са за топла зима. И през следващите месеци се очакват температури около и над нормата и валежи около и под нормата”, обясни Анастасия Кирилова.

Вирни се горе