Шофьорска книжка: Само ако имаш завършена първа степен средно образование

 Шофьорска книжка: Само ако имаш завършена първа степен средно образование

Ако има завършена първа степен на средното образование, т.е. десети клас ще може да се издава шофьорска книжка.

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование. До момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование. Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас.

През септември миналата година обаче парламентът промени Закона за движение по пътищата и с поправките депутатите записаха, че цензът скача още от 2018 г., въпреки че според Закона за предучилищно и училищно образование това трябваше да стане чак през 2022 година.

Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка,а за такава ще се изисква завършен първи гимназиален етап на средното образование.

Вирни се горе