Шестият международен конгрес на ЮЕМФ се проведе в Одеса

 Шестият международен конгрес на ЮЕМФ се проведе в Одеса

Югоизточноевропейския медицински форум /ЮЕМФ/ проведе своя редовен Шести международен конгрес в гр.Одеса, Украйна от 9.09 до 12.09.2015г. Събитието бе организирано съвместно с Украинската медицинска асоциация, която тази година отбеляза своята 25-годишнина.

Във Форума участваха над 750 представители на повече от 15 държави. Президентът на Световната медицинска асоциация д-р Ксавие Дьо приветства участниците и отправи своите пожелания.

В рамките на работната програма, се проведоха дискусии и презентации в областта на сърдечно-съдовите болести, онкологичните заболявания, репродуктивното здраве и други социално значими заболявания, представени от изтъкнати специалисти от България, Украйна, Грузия, Беларус, Латвия, Полша, Македония, Гърция и Словения. Военната медицина и медицина на бедствията също бяха сред обсъжданите теми по време на Форума. На кръгла маса, участниците засегнаха и темата за професионалната автономия на лекарите, на която д-р Ксавие Дьо говори за работата на Световната медицинска асоциация.

Президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов представи дейността на Югоизточноевропейския медицински форум и изрази надежда, че конгресът ще има значителен научен принос.

По време на Форума, презентация за професионалната автономия на лекарите и зъболекарите в Полша изнесе Мачей Хаманкевич, президент на Върховния медицински съвет.

В рамките на събитието се проведе заседание на Борда на ЮЕМФ, на което д-р Стилианос Антипас от Гърция беше избран за главен секретар на форума, с мандат до 2017 година.

В Борда на организацията бяха номинирани четирима нови членове. Това са проф.Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия, председателят на Солунската медицинска организация Анастасиос Ексадактилос, както и двама представители на Македонското лекарско дружество- д-р Горан Димитров, председател на Македонското лекарско дружество и д-р Глигор Тофоски. Бордът взе решение в рамките на следващата година да бъдат проведени два конгреса на ЮЕМФ-в Грузия и Гърция.

На заседанието на Борда бяха одобрени и номинациите на медицинските асоциации за традиционните награди за заслужил лекар на Югоизточна Европа, за принос в развитието на медицинската наука, общественото здравеопазване и други, които бяха връчени по време на официална вечеря.

Голямата награда за принос в развитието на общественото здравеопазване получи д-р Олег Мусий, председател на Украинската медицинска асоциация и депутат от Върховната рада. Сред отличените бе и президентът на Световната медицинска асоциация Ксавие Дьо за принос в развитието на международното медицинско сътрудничество. Проф.Красимир Гигов, главен секретар на Българския червен кръст бе награден за принос в развитието на общественото здравеопазване. Университетска болница”Света Екатерина” с главен изпълнителен директор проф. Генчо Начев и проф. Милан Миланов, председател на Столична лекарска колегия бяха отличени за принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум. Д-р Николай Тишчук от Украинската медицинска асоциация беше удостоен с отличие за многогодишна работа в интерес на медицинската професия. За активна позиция по опазване на околната среда и проблемите на общественото здраве Бордът на ЮЕМФ награди д-р Стилянос Антипас – член на Борда на ЮЕМФ. За принос в развитието на медицинската наука награди получиха и акд. проф. Любомир Пирг, Украйна, проф. Светослав Шнитко, Беларус и проф. Кетеван Немсадзе, член-кореспондент на Грузинската академия на науките.

Шестият международен конгрес на ЮЕМФ е оценен от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато обучение по медицина с 15 европейски кредита. Участниците във форума получиха по два европейски сертификата.

Вирни се горе