Сгради с три жилища вече ще могат да се санират без пари

Сгради с три жилища вече ще могат да се санират без пари

Според новите условия на националната програма за енергийна ефективност вече и сгради с три жилища могат да кандидатстват за безплатно саниране. Това съобщи Делян Добрев, който бе основният инициатор на програмата за санирането на панелките в България. Старите условия слагаха праг за участие 36 апартамента в сградата. Предстои тази сряда Министерският съвет да одобри методиката за одобряване на кандидатите, като се спряга и малко по-висок праг – 4, 5, 6 жилища в сграда. По всяка вероятност обаче ще бъде одобрено предложението за праг от 3 апартамента. Освен това в националната програма вече могат да се включват не само панелни, но и тухлени сгради.

Новите условия отварят широко вратите за участие в програмата за саниране, защото на практика включват не само по-малките панелни блокове, но и кооперации.

За миналата година правителството бе предвидило 1 млрд. лв. за програмата за безплатно саниране. За 2016-а е предвидена същата сума, но предвид по-големия брой потенциални кандидати заради свалянето на прага за участие, вероятно ще се класират първите, кандидатствали по програмата.

Вирни се горе