Седмицата на миене на ръцете продължава до 10 декември

 Седмицата на миене на ръцете продължава до 10 декември

80% от заразните болести се предават при докосване

От 4 до 10 декември е седмица, посветена на миенето на ръцете. Две от най-често срещаните заболявания, предавани чрез храната, които могат да бъдат предотвратени чрез старателно измиване, са самонела и Ешерихия коли (Е-coli). От неизмита след излагане на болестотворен организъм ръка човек се заразява също  с грип, настинка, стомашно-чревни заболявания и хепатит. Още през 1847 г. е доказано научно, че миенето на ръцете предотвратява болести. С течение на времето то става обичайна практика за превенция на много заболявания. Но днес дори в развити държави като САЩ всяка година над 75 милиона човека заболяват от болести, предавани с храната, а 5000 души умират от това.

След век и половина изследвания и кампании за приучаване към редовно миене на ръцете, може да ни  се струва, че нови и инициативи не са нужни. Оказва се обаче, че не е така според изследване от 2007 г. на Американското дружество по микробиология (American Society forMicrobiology). След като 92% от американците, интервюирани по телефона, отговорили, че си мият ръцете в обществените тоалетни, практическото наблюдение показало, че реално го правят средно 88 % от жените и само 66% от мъжете. Процентите се оказали различни и в различните градове като първенец по хигиена бил Чикаго с 81%. Така че, независимо че сме убедени в добрите ни хииенни навици, нека си припомним основните правила, гарантиращи дезинфекцията на ръцете. Трийте със сапун пръстите и дланите в продължение на поне 20 секунди, но имайте предвид, че ако го правите 30 секунди, броят на бактериите намалява 10 пъти. Избягвайте антибактериални сапуни, тъй като прекалената им употреба може да доведе до развитието на резистентни бактерии. Съвременните средства като гелове за дезинфекция, съдържащи спирт, не са достатъчни, защото много от бактериите са устойчиви срещу тях. Но топлата вода и сапунът успяват да ги отмият до голяма степен, обясняват лекарите. Най-много микроби се натрупват в областта около ноктите и палеца – затова  трябва да им обръщаме специално внимание.

Подсушавайте ръцете с чиста хартиена кърпа (салфетка) и я използвайте при затваряне на крана на чешмата или при отваряне на вратата в обществените тоалетни. Не бършете ръцете си си обща кърпа, нито ръцете на децата с обща салфетка. В кухнята по време на приготвяне на храна употребявайте само кърпи за еднократна употреба. Често дизинфикциирайте гъбите и попивателните кърпи, с които чистите съдове и повърхности.

Вирни се горе