Световен ден на съня

Световен ден на съня

Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим – спят цяла зима.

Едно от сериозните заболявания от групата на т.нар. нарушения на дишането по време на сън е Синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСАС). Среща се при 4% от мъжете и 2% от жените в средна възраст. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. Средната възраст, в която се проявява е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло. Редица други фактори допринасят за развитието на болестта – фамилна обремененост, хормонални промени, анатомични аномалии в орофациалната област, както и не на последно място – поведенческите рискови фактори, като тютюнопушене и особено употребата на алкохол и хипнотици.

Синдромът на сънната апнея е опасен, тъй като може да доведе до развитие на трайна артериална и белодробна хипертензия, нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност. Той увеличава риска от инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение и внезапна сърдечна смърт по време насън.

Ето защо за изграждането на здравната култура на съня от дружеството препоръчват да се спазват десет правила за по-добър сън: 1. Фиксирайте точно време за заспиване и събуждане. 2. През деня не спете повече от 30-45 минути. 3. Избягвайте приема на алкохол 4 часа преди сън. 4. Избягвайте кофеина 6 часа преди сън – кафе, чай, сода, шоколад 5. Без тежки, люти или сладки храни 4 часа преди сън. 6. Спортувайте редовно. 7. Подсигурете си комфортно спално бельо. 8. Поддържайте стаята с добра вентилация и най-подходящата стайна температура 9. Блокирайте разсейващи шумове и дразнеща светлината. 10. Пазете леглото за сън (и секс). Не го превръщайте в „офис” и място за работа.

Използвани са материали на агенция “Фокус”.

Вирни се горе