Съдбоносни избори в Гърция днес

Съдбоносни избори в Гърция днес

Гърците се явяват пред урните днес, за да гласуват отново за парламент за втори път за последните два месеца. До нови предсрочни избори се стигна, след като при предишния вот на 6 май не беше сформирано правителство.

В 300-членния парламент тогава влязоха седем партии – Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, ПАСОК, “Независими гърци”, Гръцката комунистическа партия (ККЕ), крайнодясната “Златна зора” и Демократичната левица.

Нито една политическа формация обаче не получи достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно. Опитите за сформиране на коалиционен кабинет се провалиха, а парламентът заседава само един ден, преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори.

Назначено беше служебно правителство начело с Панайотис Пикраменос. Резултатите от социологическите проучвания не могат да покажат със сигурност кой ще е победителят на днешните избори.

Някои анкети дават преднина на радикалната левица с лидер Алексис Ципрас, която се обявява против кредитните споразумения на Гърция и твърди, че ако спечели изборите, ще предоговори условията в тях.

Други сондажи сочат, че на първо място отново ще са консерваторите от Нова демокрация на Андонис Самарас, които управляваха в коалиция със социалистите от ПАСОК от ноември миналата година. Тогава бившият премиер и вече бивш лидер на социалистите Георгиос Папандреу се оттегли от поста и беше сформиран кабинет начело с Лукас Пападимос, който трябваше да договори втори спасителен план за задлъжнялата Гърция.

Правителството на Пападимос се споразумя с международните кредитори за нов заем в размер на 130 милиарда евро в замяна на сериозни реформи и рестриктивни мерки. Според анализаторите недоволството на гражданите от налаганите мерки за икономии са причината Нова демокрация и ПАСОК да получат слаби резултати на изборите през май, а подкрепата за СИРИЗА рязко да нарасне. Като наказателен вот се тълкува и изненадващо високият процент за крайнодясната партия “Златна зора”.

Изразените от гърците предпочитания уплашиха европейските партньори на Атина и открито се заговори за излизане на Гърция от еврозоната, отбелязва БТА.

Първите резултати от парламентарните избори се очаква да бъдат огласени около 21.30 часа. В избирателните списъци са регистрирани около 9 850 000 гласоподаватели. Те трябва да изберат за четиригодишен срок 300 членове на еднокамарния парламент измежду кандидатите, представени от 21 партии и един партиен блок, както и 58 независими. Общият брой на кандидатите за депутатски кресла е 4873, предаде ИТАР-ТАСС.

Парламентарните избори са приемани от мнозина като своеобразен референдум за това дали страната да остане в еврозоната.

Вирни се горе