С 8,92 лв. скача пенсията от 1 юли, напомня НОИ

С 8,92 лв. скача пенсията от 1 юли, напомня НОИ

НОИ припомня, че от 1 юни 2012 г. се увеличава размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в страната от 136.08 на 145 лв. месечно.

Увеличение на пенсията ще получат около 736 хил. пенсионери. Освен за пенсионерите, получаващи минимална пенсия, положителна промяна ще има и за тези, чиито пари за старост попадат между стария и новия минимален праг на пенсионните плащания.

Размерът на техните пенсии ще бъде приравнен към актуалното след 1 юни най-ниско възможно ниво. Сред засегнатите лица са и хората с пенсии, които според българското законодателство се определят в зависимост от актуалния за страната минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Тук влизат получаващите лична пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал.3 от КСО (с непълен осигурителен стаж), получаващите лична пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, както и тези, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

На всички тях от началото на следващия месец ще бъде направено преизчисление на полагащите им се след промяната суми.

Припомняме, месец след това вдигане на пенсиите – от първи юли, се предвижда цената на тока да скочи с 10 процента. В същото време се очаква леко понижение на природния газ, а заедно с него и цената на топлата вода.

Вирни се горе