Регулаторът призова за помирение между bTV и ”Булсатком”

Регулаторът призова за помирение между bTV и ”Булсатком”

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) апелира за конструктивен диалог между “bTV Медиа Груп” ЕАД и “Булсатком” АД в името на българския потребител. Комисията, чийто председател е Веселин Божков, е разгледала писмата, получени от двете страни за спора по излъчването на програмите на телевизията. “Спорът има търговски характер и трябва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство. Компетенциите на комисията са изрично и изчерпателно регламентирани в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), издадените въз основа на него актове и в приложимите актове на правото на Европейския съюз”, обясняват от КРС.

Оттам добавят, че КРС, като регулаторен орган в областта на електронните съобщения, няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията. Според тях при непостигане на съгласие между страните, компетентност за решаване на този спор има българският съд. Другият държавен орган, който има правомощията за намеса и контрол при ограничаване на конкуренцията на пазара на предоставяне на радио- и телевизионни услуги е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа, с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми, заявяват от комисията.

Преди два дни от СЕМ също заявиха, че няма да се месят в спора.

Вчера полицаи влязоха в офиса на ТВ+ , която се излъчва в мрежата на “Булсатком”, по сигнал за данъчни престъпления. Софийската градска прокуратура получила данни за двойно счетоводство, подаден през декември.

“Акцията е рутинна и по подаден сигнал, категорично една такава проверка не е приятна, но поне за ръководството и служителите на ТВ + не е притеснителна, не е обект на някакъв вид паника или какъвто и да е било друг вид притеснения”, коментира програмният директор на телевизията Милена Данева, като подчерта, че всички в телевизията продължават да работят необезпокоявани.

Тя категорично отрече, че журналистка от медията е бил арестуван, както и твърденията, че проверката е заради търговския спор между “Булсатком” и bTV. "Ние сме трета страна, нямаме нищо общо с този случай. Не можем да го коментираме. Сигурни сме, че в интерес на българската аудитория двете страни ще намерят верния път да продължат сътрудничеството си”, добави Данева.

Междувременно новият главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще поиска информация за акцията на Икономическа полиция в офиса на телевизия ТВ +. Той научил за операцията от медиите. ”Не можем да приемем факта, че качеството медия дава имунитет срещу наказателно преследване. Що се отнася до посегателствата срещу журналисти, те в голямата си част не са битови. Свободата на медиите е нещо, което е правило за едно общество. Важно е обаче наказателното преследване да не се превръща в средство за натиск върху дадена медия”, каза още Цацаров.

Вирни се горе