Програма за данъчно обучение започна в целия ЕС Евроинституциите използваха опита на НАП

Програма за данъчно обучение започна в целия ЕС Евроинституциите използваха опита на НАП

Стартира пилотният проект на Европейския съюз за дигитално данъчно образование за млади европейци (TAXEDU). Проектът е инициатива на Европейския парламент, Европейската комисия и се реализира с участието на 16 данъчни администрации от ЕС, включително България. Целта на образователната програма е повишаване на фискалната грамотност на младите, чрез използване на модерни комуникационни канали и съответно намаляването на данъчните измами и избягването на данъци в цяла Европа в дългосрочен план.

За целите на проекта е създаден порталът TAXEDU, достъпен на http://europa.eu/taxedu. На интернет страницата потребители от цяла Европа могат да видят интерактивни учебни материали, микромодули, свързани с данъчни теми и интерактивна игра, представяща данъчни въпроси по един забавен и привлекателен начин. Материалите са насочени към три възрастови групи – деца на възраст между 9 и 12 години, тийнеджъри на възраст между 13 и 17 и по-големи младежи. Порталът предлага и допълнителни ресурси в помощ на учителя, предназначени за тези, които искат да въведат темата в учебните си часове. Съдържанието на материала се предлага на всички официални езици на ЕС, включително и на български.

Като част от възприетата политика в цяла Европа за необходимостта от данъчно образование за младите, НАП реализира образователната си програма „Влез в час с данъците“ от 2013 година. В рамките на проекта данъчни лектори водят учебни часове в средните училища в цялата страна, като се срещат с над 25 000 ученици годишно. От 2016 г. приходната агенция добави напълно нов компонент към проекта си. Това са онлайн курсовете по данъчни и осигурителни въпроси, които са достъпни безплатно за всички онлайн потребители на www.vlezvchas.bg.

Вирни се горе