Приемат молби за еднократна енергийна помощ

Приемат молби за еднократна енергийна помощ

Поделенията на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще приемат молби за еднократна енергийна помощ от днес – 15 април 2013 г., съобщиха от социалното министерство. Молби за помощта на стойност 65,72 лв. могат да подадат хората, които надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв. и не са подавали такива молби преди предишния отоплителен сезон.

Ще се взима предвид доходът за 6 последователни месеца между 01.01.2012 и 30.09.2012 г. Крайният срок за подаване на молбите е 26 април 2013 г., включително.

„В понеделник всички агенции, ангажирани с изпълнението на пакета от спешни мерки, ще бъдат в готовност да започнат работа”, увери министър Костадинова.

„Хората, които се грижат за деца с увреждания, ще получат еднократната помощ в размер на 50 лв. в рамките на този месец”, съобщи министър Костадинова. Тя добави, че в същия срок еднократна енергийна помощ ще получат и лицата, които са подали молби за отоплителен сезон 2012/2013 г., но са получили отказ, защото надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв.

Министър Костадинова уточни, че еднократната помощ за определения контингент от майки с обезщетения за отглеждане на деца между 1 и 2 години ще бъде преведена заедно с детските надбавки в края на май. С 50 лв. ще бъдат подпомогнати майките, които са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство и имат доход до 350 лв. на член от семейството. Лицата, които влизат в тази група, не трябва да подават молби.

„От понеделник Агенцията по заетостта (АЗ) също започва приема на заявления за кандидатстване по програмите и мерките за заетост, финансирани с пакета за най-уязвимите”, посочи министър Костадинова. Допълнителните средства, отделени за това, са в размер на 30 617 604 лв.

Вирни се горе