Пренос на номера на едно гише и без пари

Пренос на номера на едно гише и без пари

От 6 август тази година потребителите на мобилни услуги ще могат да прехвърлят номера си само при избрания от потребителя оператор и то безплатно.

Това съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) д-р Веселин Божков, цитиран от “Фокус”. Процедурата е била подписана на 31 май от всички оператори у нас. “Така, при пренос на мобилни, географски и негеографски номера потребителите ще бъдат улеснени откъм време и ще се обръщат само към единия от операторите”, добави той.

Според процедурата в рамките на 7 дни операторите ще са длъжни да пренесат номер. Освен това, потребителите вече няма да плащат такса за услугата, защото тя става безплатна. Намалява се и административната такса, която плащат операторите помежду си. Досега тя бе до 25 лв., а сега става 18 лв., което е равно на средното за Европа 9 евро. Групи номера ще се пренасят в рамките на 10 дни – този срок досега беше 15.

„Това наистина беше един от най-сложните моменти в работата на комисията, защото не е тайна, че преносимостта на номерата е един от начините, с който се премахва феодалната зависимост на абонатите по отношение на съответните оператори. Досега, под една или друга форма, това беше удачно използвано от операторите", коментира Божков.

Той припомни, че от 2005 г. почти всички европейски страни са въвели преносимост на номерата, 95% от които – преносимост на едно гише. “Ние започнахме на две гишета, видяхме че има проблем, че самите оператори с различни нелоялни хватки се опитват да запазят абонатите си”, добави той.

По думите му, от комисията отчели големия брой жалби и тенденциозността в поведението на операторите, които се опитали “да шиканират процеса, особено в началото на годината”. Предприехме съответните действия, показахме категоричност в поведението на КРС, строгост дори бих казал, за налагането на едно гише, каза Божков.

Със забавянето на процеса за пренос на номера страната ни бе заплашена от наказателна процедура на ЕК.

На 17 май КРС реши да глоби всички 20 фирми за обществени телефонни услуги, защото не са готови с процедурите за пренос.

Вирни се горе