Пребиха шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов

Пребиха шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” (dfz.bg) Румен Порожанов е нападнат и пребит от двама непознати мъже в четвъртък вечерта, информира БТА, позовавайки се на полицейски източници.

Инцидентът е станал в жилищен блок в столичния квартал “Борово” към 21 ч.

След нападението Порожанов е настанен във Военномедицинската академия с тежки контузни рани, но е контактен и животът му е вън от опасност.

Според източници от полицията, цитирани от агенция “Фокус”, побоят е като за сплашване, а не с цел да бъде посегнато на живота му.

По случая се работи, издирват се нападателите.

Според БНТ се проверяват всички версии – хулиганство, грабеж, опит за сплашване заради работата.

Румен Порожанов зае поста Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” на 31 март 2011 г. Преди това беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.

Порожанов представяше българската страна в проекта “Бургас – Александруполис”, преди правителството да се откаже окончателно от него.

Румен Порожанов замени на поста изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов, който замина като земеделско аташе в Брюксел.

Заедно с Порожанов бяха назначени и нови заместник-директори на ДФЗ.

Няколко дни по-рано СДС обяви публично кореспонденция между злополучната бивша шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева и тогавашния й заместник Светослав Симеонов.

Според разпространеното писмо Симеонов се е оплаквал от "натиск"от кабинета на Мирослав Найденов върху него за одобрение на европроекти на определени консултантски фирми.

От Министерството на земеделието и храните и от фонда тогава заявиха, че изнесената кореспонденция е фалшификат.

Опозиционни политици изтълкуваха смените във фонда като признание за провал и поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

През септември 2011 г. беше сменен един от заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд “Земеделие”, които бяха назначени успоредно с назначаването на Порожанов.

Свилен Костов отговаряше за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и на 17 септември 2011 година беше сменен от Десислава Тодорова.

Румен Порожанов е роден на 17 август 1964 г. През 1990 г. завършва висше образование в УНСС, специалност “Икономика и управление на селското стопанство”. Има допълнителна квалификация “Икономика и управление на отбранителния процес” от УНСС.

През 1992 г. започва работа в Министерството на финансите като главен специалист. В периода 1995-1996 г. е бил съветник в Министерския съвет.

От 1996 г. отново е в Министерството на финансите като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция “Финанси на реалния сектор”. От август 2009 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.

Вирни се горе