Празнуваме Рождество Богородично

Празнуваме Рождество Богородично

Денят, в който се е родила света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им.

Пред Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария. Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Мария е зачената на 9 декември и се ражда на 8 септември. Когато навършва три години, родителите й я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълняват обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога.

Мария остава да живее в храма, като приема дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

На 8 септември Българската православна църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена “Богородична питка”.

Вирни се горе