Празнуваме Деня на труда

Празнуваме Деня на труда

На 1 май в целия свят се отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На днешният ден в много страни по света се честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят е един от официалните празници и в нашата страна. Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

Как се чества 1 май по света? Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР той е отбелязван някога дори с военни паради. 1 май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

Вирни се горе