Православната църква чества успение на преп. Сергий Родонешки чудотворец

 Православната църква чества успение на преп. Сергий Родонешки чудотворец

На 25 септември Православната църква чества успение на преп. Сергий Родонешки чудотворец.

Преподобният Сергей е светец-покровител на скитащите се.

Със светското име Вартоломей, той е живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия. Още от раждането си свети Сергий учудвал всички с навиците си.

В сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това, майката напълно престанала да яде местна храна.

Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на училище и изпитвал от цялото си сърце жажда за учение, но то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето голяма скръб. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разума му, така че да може да учи.

Веднъж, търсейки в полето загубен кон, Сергий срещнал един възрастен монах и излял мъката си пред него. Старецът го изслушал съчувстващо и виждайки чистото сърце на момчето се помолил на Бога за него, и след това му казал: “Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници”. След това му дал парченце просфора и добавил: “Вземи и изяж това. То ти се дава по благодат Божия и за да придобиеш разум да разбираш Светото Писание”.

От този момент свети Сергий започнал да показва огромни резултати в учението. И до днес мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато търсят успех в учението или искат да придобият духовна мъдрост.

Имен ден днес празнува Сергей.

Има много версии за произхода на името. Една от популярните е, че произхожда от древния римски род Sergius. В превод от латински значи “висок”, 'знатен".

Според друга версия името Сергей е модерна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското Servi dei – “слуга на Бога”.

Вирни се горе