Практически препоръки към велосипедисти, пешеходци и водачи на МПС

Практически препоръки към велосипедисти, пешеходци и водачи на МПС

ОДМВР – Смолян засилва контролът и превантивна дейност на полицейските служители, с цел подобряване на пътнотранспортната обстановка и намаляване на пътнотранспортните произшествия с пострадали граждани. В тази връзка Ви припомняме някои ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ, ПЕШЕХОДЦИТЕ И ВОДАЧИТЕ НА МПС:

ВЕЛОСИПЕДИСТИ

Особено рискова група са децата и юношите, които управляват велосипеди, скейтбордове, ролери, мотопеди, мотоциклети, и др. Поради липса на опит, поради незнание на правилата за движение или поради подценяване на опасността от пътна злополука, те се движат неправилно на пътя или извършват неправилни маневри. ПРЕПОРЪКИ: Колоезденето е екологичен и доставящ удоволствие начин за придвижване, който обаче носи и някои рискове. Велосипедистите са по-уязвими участници в движението от водачите на автомобили. Ето защо е силно препоръчително да се подсигурите, че велосипедът Ви е в състояние да се движи безопасно, а също така да спазвате правилата за движение.

ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ

Колоездачите са длъжни да спазват пътните знаци като всички останали участници в движението. Научете какво означават. Водачите на велосипеди подлежат на санкции по Закона за движение по пътищата. Не забравяйте, че когато управлявате велосипед правилата за предимство при пресичане на пешеходна пътека не важат за вас. Използването на велосипед в пешеходните зони /улици, пешеходни алеи и др./ е забранено. Никога не се движете на зиг-заг из бавноподвижна колона от превозни средства и не карайте по тротоара.

КОНЦЕНТРАЦИЯ

Тъй като е възможно другите участници в движението да не Ви чуят, че приближавате, бъдете винаги нащрек за обстановката около Вас. Не слушайте радио или дискове. Слушалките са изключително опасни.

УПРАВЛЯВАНЕ И СПИРАНЕ

Не карайте велосипед на улици с интензивно движение и то особено вечер по тъмно. Ако велосипедът е без изправен фар и светлоотразители, е много уязвим да бъде блъснат от автомобил, защото е трудно забележим за шофьорите. Не се возете по двама на един велосипед – това може да доведе до рязко отклоняване на колелото и да попадане пред автомобил в опасната зона, в която той не може да спре. Когато спирате внезапно, пренасяйте тежестта на тялото си върху седалката. Натискайте задната спирачка малко преди предната. Не управлявайте след употреба на алкохол или наркотични вещества. Не управлявайте велосипеда без да държите кормилото с ръка. Не се движете по площи, които са определени за пешеходци. При липса на велоалея се движете възможно най-близко до дясната граница на платното за движение.

СИГНАЛИЗИРАНЕ

Винаги сигнализирайте навреме за намерението си да завиете или смените лентите за движение. Огледайте се преди да сигнализирате.

ПАРКИРАНИ АВТОМОБИЛИ

Не преминавайте никога в близост отпред или особено отзад на спрели автомобили с работещи двигатели, защото може да останете незабележими за водачите, а те могат да потеглят всеки момент. Огледайте се преди да преминете покрай паркирана кола. Сигнализирайте и се огледайте отново. Заобиколете я достатъчно отдалеч, в случай че внезапно се отвори някоя от вратите. Ако сте в група, винаги карайте в редица докато задминавате.

КАРАНЕ В ГРУПА

Никога не карайте повече от двама един до друг или в група от повече от 6 души. Не се движете в непосредствена близост или успоредно до друго превозно средство.

ВЕЛОСИПЕДЪТ

Следете за изправността на велосипедите и тяхното оборудване – спирачки, звънец и светлоотразителни елементи, устройства за излъчване на необходимите светлини. Бъдете сигурни, че велосипедът не е прекалено голям за Вас. Нагласете седалката така, че краката Ви да опират стабилно в земята.

БАГАЖ

Ако превозвате нещо, завържете го здраво или използвайте кошница. Никога не провесвайте товар на дръжките на кормилото.

КАСКА

Препоръчително е винаги да карате с каска. Ако бъдете блъснати от велосипеда или просто паднете от него, каската ще предпази главата и лицето Ви от сериозни наранявания.

НОЩНО КАРАНЕ

Велосипедът Ви винаги трябва да има червен светлоотразител. През нощта трябва да имате заден червен фар и бял или жълт преден фар. Със светлоотразители по спиците и педалите другите участници в движението ще Ви виждат от 150 м.

Препоръки към велосипедистите:

Следете за изправността на велосипедите и тяхното оборудване – спирачки, звънец и светлоотразителни елементи, устройства за излъчване на необходимите светлини. Не управлявайте след употреба на алкохол или наркотични вещества. При липса на вело-алея се движете възможно най-близко до дясната граница на платното за движение. Не се движете в непосредствена близост до друго превозно средство. Не се движете в групи или успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство. Не управлявайте велосипеда без да държите кормилото с ръка. Не се движете по площи, които са определени за пешеходци. Използвайте съответните сигнали за да предупредите останалите участници в движението за намерението си да извършите маневра. Не затруднява другите участници в движението и спазвайте всички правила за движение по пътищата. Ползвайте защитна каска. Избягвайте пътищата с интензивно автомобилно движение.

Препоръки към родителите на велосипедистите:

Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с него огледайте подходящите безопасни за това места в квартала – алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно без надзор на възрастен навън да кара велосипед дете под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ НА МПС:

Управлявайте винаги с включени светлини – така ще се виждате много по-ясно и по-отдалеч. Не предприемайте рискови изпреварвания. Поглеждайте в огледалата за обратно виждане – велосипедистите често се движат между автомобилите и в групи. Съобразявайте се с движението на велосипедистите преди предприемане на маневра – понякога те са несигнализирани и не използват съответните сигнали преди да предприемат маневра. Не използвайте мобилен телефон по време на управление – той отвлича вниманието. Бъдете внимателни и предпазливи към уязвимите участници в движението, каквито са водачите на двуколесни пътни превозни средства. Преминавайте бавно и с изострено внимание покрай велосипедисти. Спазвайте стриктно правилата за движение. Управлявайте разумно и със съобразена скорост Никога не управлявайте след употреба на алкохол или наркотични вещества,

Никога не управлявайте без свидетелство за управление на МПС. Не забранявайте на децата си да карат велосипед, но им определяйте безопасно място за това и не ги оставяйте без надзор.

ПЕШЕХОДЦИ

Пешеходците са най-уязвимите участници в движението. В основата на предпоставките за високата аварийност с пешеходци у нас са: ниската пътна култура и недисциплинираност на много от участниците в движението; агресивността и недисциплинираността на водачите, превишаващи разрешената скорост в населени места; лошата дисциплина на пешеходците; непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци, на първо място – опасностите от намалената и ограничена видимост; недостатъчното чувство за самосъхранение; недостатъчното разделяне на автомобилното и пешеходното движение и др. Най-застрашени да бъдат блъснати  от автомобил са: възрастните пешеходци  и главно тези над 60-години; онези, които имат опасен навик да пресичат пътното платно където и да било; навлизащите внезапно на платното, без оглеждане за приближаващи автомобили; пресичащите при червен сигнал на светофара; които прескачат предпазните огради и пресичат над подлези. Най-често пешеходците биват блъскани от автомобили в населените места, на улични отсечки между кръстовищата, където скоростта на автомобилите е най-висока. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях настъпват между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите при движение на фарове в населени места и в същия момент - неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното.

Препоръки към пешеходците

Пресичайте уличните платна само на определените за това места – сигнализираните пешеходни пътеки и по продълженията на тротоарите на кръстовищата. Извън населено място не пресичайте рисковано път с интензивно движение, когато видимостта е ограничена или намалена. Оглеждайте се внимателно преди да направите крачка на платното за пресичане. В населените места много автомобили се движат със скорост над разрешената, която не можете да прецените реално, а и някои водачи не са склонни да спират и ви предоставят възможност да пресечете безопасно. Ако бързо приближава автомобил, за който не сте сигурни, че може да спре, не навлизайте на платното и изчакайте той да отмине – така ви задължава Законът за движение по пътищата. Ако сте навлезли на пешеходната пътека и вече пресичате, вие сте с предимство пред автомобилите. Но не бъдете сигурни, че всички водачи ще спрат и ще ви дадат възможност спокойно да пресечете. Някои преминават покрай пешеходците бързо и агресивно, без спиране и при опасна близост. Не разчитайте, че всеки шофьор ще спази предимството ви! Ако някой водач спре пред пешеходната пътека и Ви направи знак с ръка да пресечете, когато преминавате покрай неговия автомобил, погледнете внимателно наляво дали зад него не идва друг автомобил, чийто водач няма намерение да спре! При пресичане винаги се стремете да наблюдавате дали завиващите автомобили ще спрат и ще Ви изчакат да преминете до другия тротоар. Някои навлизат с висока скорост в кръстовищата и нямат намерение да пропуснат пешеходците. Винаги пресичайте при пълна сигурност: когато приближаващите автомобили са далече или когато са спрели при червен сигнал на светофара. Никога не прибързвайте, а обмислете добре ситуацията преди да предприемете пресичане на платното. Възрастните – пенсионери и най-вече престарелите хора, когато пресичат, е по-добре да потърсят помощ от по-млади хора да ги преведат през улици, булеварди и кръстовища с интензивно движение. Те трябва да избягват движението пеш в тъмната част от денонощието. Когато липсват тротоари извън населените места се движете пеш отляво по банкета по посоката на вашето движение, а не отдясно по платното. Правилно и по-безопасно е да се движите отляво – така сте с лице към приближаващите автомобили. Много улици в населените места са без осветление. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е да го изчакате да премине и тогава да пресечете. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който Вие виждате фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и ви предпази! На мнозина се налага да изминават километри пеш вечер, в тъмнината, защото няма удобен обществен транспорт. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно – отдясно и то по платното. Шофьорът на застигащия ги автомобил ги вижда много късно, когато вече не може да направи спасителна маневра или да спре. Рискът е още по-голям, когато пешеходецът е с тъмни дрехи /трудно забележим/, а шофьорът има срещу себе си фаровете на насрещен автомобил. Тогава той може да Ви забележи едва когато е на около 25 метра от Вас. Затова, ако се движите пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, незабавно излезте от платното и изчакайте отминаването на автомобила. Не разчитайте погрешно, че шофьорът на застигащия ви автомобил ще Ви види и заобиколи! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил – излезте извън очертанията на платното – на банкета и дори по-далече! Ако вървите извън населено място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете. При това шофьорите не са склонни да спират и вземат случайни пътници, особено по тъмно. За да бъдете видими за шофьорите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха. Ако нямате подходяща, може да носите светъл, добре забележим лек предмет. Когато се движите пеш по тъмно, да облечете светлоотразителна жилетка, за да бъдете видим отдалече! Така ще бъдете видим достатъчно отдалече. Осигурете такива жилетки и на децата си и на възрастните в семейството. Жилетките са много полезни за безопасността и на велосипедистите, мотопедистите и каруцарите. Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още преди да е спрял. Блъскайки се с останалите, може да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за опитите за догонване на потеглящ автобус. Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита за качване в последния момент. При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.

Вирни се горе