Полицията с препоръки при пътуване по време на Велкиднеските празници

Полицията с препоръки при пътуване по време на Велкиднеските празници

Великденските празници предполагат особено настроение и приповдигнато емоционално състояние заради предстоящите срещи с роднини, близки и приятели. Личната безопасност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяването на всички участници с правилата за движение по пътищата.

По това време на годината на пътя може да настъпят произшествия заради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания, както и заради появилите се след зимата неравности и повреди на мътните платна.

Все по-често в движението се включват велосипеди, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват смелост заради слънчевото и топло време и сядат уверено зад волана. Често неправоспособни безразсъдно рискуват не само своя живот, управлявайки моторни превозни средства.

Празничното настроение прави хората склонни към компромиси, поради което дисциплината на водачи и пешеходци рязко се занижава. За това спомага и употребата на алкохол.

За да запазим празничното си настроение и за да не попадаме в рискови ситуации за пътни злополуки, отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция" препоръчва:

ЗА АВТОМОБИЛА

-Преди пътуването за Великден прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.

-Проверете състоянието на чистачките и заредете резервоарчето с миещ препарат.

-Не бързайте да подменяте зимните гуми с летни.

-Ако превозното средство е неизправно, не правете компромиси. По-добре намерете друг автомобил или използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус.

-Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

-Не забравяйте документите на автомобила.

ЗА ПЪТУВАНЕТО

-Планирайте отрано, правилно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да използвате светлата част на деня за придвижване. Тръгнете по-рано. за избегнете натоварването но пътищата.

-Преди шофирането починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана. Това води до сънливост и забавени реакции.

-Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач от семейството (компанията).

-Не си поставяйте предварително час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

-При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни фарове веднага намалете скоростта.

-Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. Те се появяват на пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.

-Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗА ПЪТУВАНЕТО В КОЛОНА

-При движение в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите много напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.

-При по-дълго движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост напред.

-При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.

-Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.

-При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

-Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

-Ако сте отишли с автомобил на празник или на купон, където ще се употребява алкохол, предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с друг транспорт.

-Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като дадете предварително ключовете за автомобила на човек от компанията, който не би допуснал това.

-Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.

Възпрепятствайте управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.

-Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, направите му забележка, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ЗА УСЛОВИЯТА

-След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате, е голяма. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.

-Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд -тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.

-По много пътища липсва хоризонталната маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

-Ако па платното забележите пешеходци в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Вирни се горе