Поледици и слънце, идва нов сняг

Поледици и слънце, идва нов сняг

В неделя ще захладнее с няколко градуса, очакат се валежи от дъжд, на малко места и от сняг, отново ще има опасност от поледици.

Но пак ще е топло в сравнение с предните люти зимни дни. Сутрешните температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса над нулата, а дневните между 8 и 12 градуса.

В понеделник температурите слабо ще се понижат и ще бъде предимно облачно и отново на места ще превали дъжд.

Във вторник – температурите отново ще тръгнат нагоре и ще бъдат в широки граници – от 2-4 градуса в Северна България до около 13 градуса в южните райони, отново на места ще превали дъжд, предаде БГНЕС.

В сряда – 7 март, температурите още ще се повишат и отново ще бъдат в широки граници – в Северозападна България около 5 градуса, в Източна България между 15 и 20 градуса, в Южна България – около 18 градуса, в Западна България около 12-15 градуса, ще има и повече слънце.

В четвъртък – 8 март, ще остане топло и слънчево, с температури между 10 и 17 градуса. В петък съществена промяна на времето не се очаква, ще има разкъсана облачност, с температури отново между 10 и 17 градуса. И в събота и неделя ще се редуват и слънце, и облаци, но ще остане без валежи. Дневните температури ще бъдат между 14 и 18 градуса.

През март най-ниските температури у нас ще бъдат между -15 и -10 градуса, на места – до -20 градуса, а най-високите – между 19 и 24 градуса.

През първото десетдневие

от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества. През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие

на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг. Най-голяма вероятност за валежи има за около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините през месеца по 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7.03 ч. и залязва в 18.16 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето вече изгрява в 7.11 ч., и залязва в 19.51 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 40 минути.

Вирни се горе