Почти 2/3 от работодателите смятат да платят коледни премии

Почти 2/3 от работодателите смятат да платят коледни премии

63 на сто от фирмите възнамеряват да изплатят коледни премии на своите служители. Това показват резултатите от експресно анкетно проучване, осъществено от Българската стопанска камара и bTV на 3 и 4 декември т.г., съобщи пресцентърът на камарата. Едва 27 на сто от анкетираните декларират, че тази година бонусите ще са по-високи от предходната. Всеки четвърти работодател (24 на сто) планира да възнагради служителите си с по една пълна нетна работна заплата, а всеки трети (32 на сто) ще отдели по половин заплата бонус.

Най-щедри са работодателите в тежката индустрия, където всеки трети (29 на сто) декларира готовност да възнагради предколедно служителите си с цяла заплата, а още толкова са работодателите, които ще отпуснат по половин заплата бонус.

Общо 33 на сто от фирмите от леката промишленост планират коледни бонуси в размер от половин до една заплата.

Най-малък е процентът на работодателите, които нямат намерение да зарадват служителите си за Коледа (14 на сто), и той е в леката промишленост. Общо 37 на сто от фирмите, опериращи в сферата на услугите, проявяват готовност да отпуснат коледни бонуси в размер на половин до една заплата. В същото време, именно в сектор “услуги” са най-много (33 на сто) фирмите, които нямат намерение да дават бонуси.

Сравнително по-склонни да отпуснат допълнителни възнаграждения на служителите си са експортно ориентираните фирми, като общо 54 на сто от тях планират между половин и една заплата бонус.

Вирни се горе