Почитаме паметта на Св. Галина, символ на майчина обич и закрила

Почитаме паметта на Св. Галина, символ на майчина обич и закрила

На 10 март имен ден празнуват всички, носещи имената Галина, Гала, Галя, Галка, Галуна, Галин

На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина. Тя става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция). Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта.

По време на своето детство, Галина е много палаво момиченце и често е част от момчешките компании. В младежките си години става доста кокетна и около нея винаги има много ухажори. В зрелите си годи­ни, Галина е властна и доста твърда жена и затова често има голям успех в бизнеса си. Приятел само с тези, от които може да извлече полза. Тя е пряма и казва каквото мисли, дори, когато осъзна­ва, че може да нарани чове­ка срещу себе си. Като съпруга винаги прави забележ­ки на съпруга си и редовно му показва недостатъците. С нея може да живее само чо­век, който искрено и предано я обича. Тя е изключително ерудирана.

Според някои от вярванията името произхожда от старинното “гал”, което означава мургав и здрав.

В древността мургавите хора са били по-обичани, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход – Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие.

Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола галя. Който пък води към версията, че галя идва от символа за майчината любов и закрила.

Най-популярната светска версия е, че Галина идва от италианското Gallina, което означава кокошка. Независимо от произхода обаче, според народните вярвания, всеки който носи името на Св. Галина, ще бъде обичан.

Вирни се горе