До 3 цифри да са кодовете на населените места

До 3 цифри да са кодовете на населените места

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предлага преминаване към географски кодове с дължина не повече от три цифри за телефонните номера. Сега общият брой на географските кодове в България е твърде голям – 2085, като дължината им е между една и пет цифри, пише в позиция на комисията, качена на страницата й в интернет.

Многото кодове и голямата им дължина създавали проблеми.

Предвижда се преминаване на част от петцифрените и четирицифрените кодове в абонатната номерация на три или двуцифрен код, който е определен от първите цифри на съществуващите кодове. При този начин на промяна национално значимият номер се запазва, като се намалява дължината на кода за сметка на удължаване на абонатния номер.

Комисията вече има предложение за промяна на географските кодове. Прилагането на такъв поход ще редуцира географските кодове до около 100 броя. КРС предвижда промяната да бъде осъществена в рамките на 12 до 18 месеца, след приемане на решението за нея. Комисията поставя на обществени консултации въпроса относно намаляване на броя и дължината на географските кодове.

Вирни се горе