Пловдив беше спирка за една нощ за двете афганистански момчета

Пловдив беше спирка за една нощ за двете афганистански момчета

Двете момчета от Афганистан, които вчера следобед бяха преместени от Широка Лъка в Пловдив, вече не са в града под тепетата, съобщи пред Радио Пловдив Емилия Иванова, директор на Регионалната дирекция социално подпомагане в Пловдив.

Тя обясни, че нито тя, нито колегите й от другите институции ще дадат повече информация, тъй като младежите на 16 и 17 години са под закрилата на Закона за защита на детето и им е осигурена полицейска защита. „Информацията е конфиденциална“, заяви Емилия Иванова и допълни, че за случая може да се следи само по това, което излиза на официалния сайт на Агенцията за социално подпомагане в София.

По информация от служители на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза“ в Пловдив, двамата младежи, които твърдят, че са от Афганистан, са били доведени около 16 часа вчера от Широка лъка в Пловдив лично от директорката на местния дом за деца в родопското село.

Момчетата са настанени в къща №8 в пловдивския социален дом и са в изолатора, заради риска да избягат. Служителите в дом „Княгиня Мария-Луиза“ заявяват, че не са уведомени кои са тези деца и какви са. Директорката на дома Дарина Кукева отказа каквато и да било информация.

Същевременно Емилия Иванова обясни, че размяната на заповедите за настаняване върви между дирекциите, на чиято територия са случаите т. е. съответно между Дирекцията за социално подпомагане в Пловдив и Смолян.

Вирни се горе