Пети ден без влакове, стачката продължава

Пети ден без влакове, стачката продължава

Националната ефективна стачка на железничарите продължава и днес. За пети пореден ден влаковете в страната ще спрат между 8 и 16 часа.

Вчера от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ “Подкрепа” съобщиха, че над 80 % от пътническите влакове в страната са били спрени.

Синдикалистите предупредиха и че от четири дни не са проверявани съоръжения, от които зависи сигурността на ж.п. транспорта, затова отговорността за влаковете, които се движат след 16 часа и до 8 часа сутринта, остава на ръководството на БДЖ.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви пред БНР, че на ръководството на кампанията е разпоредено да преговаря със стачните комитети за сключването на колективен трудов договор, но от БДЖ не са насрочили такава среща до момента. В отговор синдикатите заявиха, че преговорите не са основание за спиране на стачката и че тя може да бъде прекратена, ако резултатите от тях са удовлетворителни.

Ръководството на железниците, което смята стачката за незаконна, обяви в края на миналата седмица, че най-късно в понеделник ще предяви иск пред Софийския градски съд.

Вирни се горе