Патриарх Максим на 98 години

Патриарх Максим на 98 години

За 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим от 9.30 ч. в храма “Св. Александър Невски” ще бъде отслужена Съборна света литургия, а след нея ще има и благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество. Празничната литургия и молебенът ще бъдат отслужени от български архиереи, от представители на поместните православни църкви, дошли у нас за честванията на 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, за 100-годишнината от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим.

В църковните служби ще участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”. То ще остане завинаги в храма – за покровителство и поклонение на православните християни.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим. На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа “за” от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден “Стара планина” – първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Вирни се горе