Първо за годината слънчево затъмнение

Първо за годината слънчево затъмнение

В България слънчевият диск ще бъде покрит от 48 до 53%

От територията на България и от по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на слънцето от луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, от Фарьорските острови и от архипелага Шпицберген.

Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго, ще бъде в океана на около 260 километра северно от Фарьорските о-ви.

Максималната продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам ще е 2 минути и 46.9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.

В София частичното слънчево затъмнение ще започне в 10.42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути – до 12.58 часа, съобщи доц. Валери Голев, цитиран от БТА.

Той уточни, че максималната фаза на затъмнението в София ще е в 11.49 часа – тогава ще е най-тъмно, като 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от луната. Тогава ще стане малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както е при пълното затъмнение, обясни доц. Голев.

Доц. Голев добави, че във Варна ще се закрие 49% от диска на слънцето, а в Бургас – 48%.

Слънчевото затъмнение ще трябва да се наблюдава със защитни очила.

Вирни се горе