Парламентът ще гласува оставката на правителството

Парламентът ще гласува оставката на правителството

Наpодното събрание ще гласува днес оставката на правителството на Бойко Борисов.

Тя беше подадена вчера след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести.

Парламентарната група на ГЕРБ взе вчера единодушно решение да приеме оставката.

Управляващата партия и останалите парламентарни сили декларираха, че няма да изпълнят мандат за съставяне на нов Министерски съвет.

Така единственият ход, който остава, са предсрочни избори и назначаване на служебно правителство, което да ги организира.

Според анализатори подадената от Борисов и кабинета оставка е предварително обмислен ход с цел да запази макар и спадащото доверие на избирателите за изборите, които се очертават през април или май.

Президентът Росен Плевнелиев пък е натоварен от Конституцията да връчи на три пъти мандат за формиране на нов кабинет. При отказ той трябва да разпусне парламента и да назначи временно правителство.

Плевнелиев ще направи изявление в 12.00 ч. днес на “Дондуков” 2.

С оглед на вътрешнополитическата ситуация в страната държавният глава отмени ангажиментите по програмата си до края на седмицата.

В програмата на Народното събрание за днес е и обсъждането на нови срокове, свързани с процедурата по избора на нов конституционен съдия.

В дневния ред е и продължението на второто четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Вирни се горе