Парламентът прие оставката на правителството

Парламентът прие оставката на правителството

Наpодното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов. 209 от 215 депутати, участвали в гласуването, бяха “за” оставката. Петима от гласувалите бяха против – всички независими, един се въздържа.

Тя беше подадена вчера след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока и монополите, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести.

За самото гласуване на оставката в залата дойде и премиерът Бойко Борисов.

Парламентът отхвърли предложението на левицата в пленарната зала за обсъждането да бъдат поканени премиерът в оставка Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков. Петър Курумбашев от Коалиция за България се мотивира, че е нормално министър-председателят да присъства в залата при обсъждане на оставката на правителството и да я обоснове.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев репликира, че не могат да се изпълняват капризите на хора, които решават кога дадойдат на работа и кога не, а като решат да дойдат, настояват и премиерът да е тук. По думите му Бойко Борисов все още е министър-председател и има важни задачи.

Отива си най-лъжливото правителство на българския преход, каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. Отива си едно правителство на монопола – на политическия и на икономическия монопол, посочи той.

Провеждането на парламентарни избори след 12 май няма да е в съответствие с българския национален интерес, заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Важното е да проявим своята политическа отговорност и да намерим порядъчния преход към демократично стабилно следващо управление, коментира той и допълни, че по това ще се измерва политическата зрялост на партиите. Едно от условията е правителството в оставка да не се радва на продължаващите протести, още по-малко да ги провокира било с есемеси или по друг начин, отбеляза Местан и допълни, че няма нищо по-противоестествено от това един кабинет, макар и в оставка, даорганизира протести в подкрепа на управлението.

По време на управлението на Борисов България се придвижи към първото място в Европа като процент граждани, заплашени от бедност и социално изключване, по данни на Евростат, каза Местан и отбеляза, че, когато едно управление изключва гражданите, гражданското общество се проявява само под формата на протест.

По думите му сега президентът ще бъде изправен пред най-голямото си предизвикателство – назначаването на служебен кабинет. Ако не видим в него политически фигури и експерти, които гравитират към партийни централи, държавният глава ще е издържал първия си изпит и ще получи легитимност на президент нацялата нация, отбеляза Местан. Той изрази увереност, че Росен Плевнелиев ще издържи този изпит и ще свика служебен кабинет, който да гарантира и честността на предстоящите парламентарни избори.

Местан коментира, че предишните три правителства са запомнени с определен знаков успех, например началото на преговорния процес за евроатлантическото членство, присъединяването към НАТО и ЕС. Кой е знаковият исторически успех, с който Борисов ще влезе в историята, очаквахме това да бъде поне Шенген, каза Местан.

Оставката на правителството е театър, който цели измама на хората, които искат промяна, заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Управление на скритите ходове – така Сидеров определи управлението на ГЕРБ и припомни, че в исторически план задкулисието е водело дори до национални катастрофи. С оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, подозира лидерът на “Атака”. По думите му президентът Росен Плевнелиев не е доказал, че е надпартиен. Затова Сидеров се опасява, че държавният глава ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, сключени от ГЕРБ. Не вярвам в пиесата “оставка, служебен кабинет, честни избори”, това цели замазване на далаверите на този кабинет, коментира Сидеров.

Той настоя да не се сформира служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключило сегашното правителство. Той призова да се приеме решение за свикване на ВНС, да се тръгне към приемането на нова конституция, където да има отговорности и санкции за управляващите, да се регламентират по-добре функциите на съдебната система, както и да се предвиди отзоваване на депутати.

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията, затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Вирни се горе