Озоновата дупка се затваря и ще изчезне до 2060 г.

Озоновата дупка се затваря и ще изчезне до 2060 г.

Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко хлор, отколкото през 2005 г., съобщи в. ”Индипендънт, позовавайки се на изследване на НАСА. Спътникови снимки от миналата година показват, че озоновата дупка е започнала да се затваря и напълно ще изчезне до 2060 г. За да се изключат естествените причини за подобрението на озоновия слой (за доказателство,че възстановяването се дължи на човешка дейност), учените са пуснали няколко компютърни метеорологични симулации. Те доказват, че максимум половината от ефекта на заздравяване може да се припише на естествени атмосферни условия.

Учените от космическия център “Годард” за първи път са използвали измервания на химическия състав в озоновата дупка, за да потвърдят не само че изчерпването на озона намалява, но и че това се дължи на спада на хлорофлуоровъглеродите.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата – на 11 до 40 км над Земята, той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.

Хлорофлуоровъглеродите се използваха в аерозолите, хладилниците, климатиците, опаковъчните материали. Те са толкова вредни, защото се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата светлина от Слънцето ги разгражда и се освобождава хлор, а той унищожава озоновите молекули.

Вирни се горе