Отровни лимони заливат пазара, химикали в плода ни докарват болести

 Отровни лимони заливат пазара, химикали в плода ни докарват болести

През последните дни много хора се оплакват, че лимоните не пускат сок и нямат познатия вкус, с който сме свикнали. Независимо от това те се купуват от пазари и големи вериги, защото цената им рязко спадна от лятото досега. Ако през юли кило струваше 8-9 лева, сега лечебните цитруси могат да се купят и за 2 лева.

Оказва се, че евтините лимони са внос от Турция и вече са залели всички държави на Балканите. Но при нас, за разлика от съседни страни, никъде няма надпис с обяснение, че плодовете са обработвани с отровен химикал и кората им не трябва да се яде. Химикалът се казва „Имазалил" и се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид.

Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време – карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун. Иначе „Имазалил" е стабилен при високи температури.

Затова, ако все пак купувате евтините лимони от Турция, не яжте повече от половин лимон дневно и задължително изхвърляйте кората. Установено е, че е достатъчен само един голям лимон за превишаване на дневната доза, над която плодът става много вреден. Всичко това разкрива хърватски сайт, след като получава множество етикети от свои читатели. На тези етикети има предупреждение за вредния химикал, но подобни надписи все още не са открити у нас.

В същото време родни производители на плодове и зеленчуци обявиха, че едва една трета от продукцията по пазари и магазини е от България. Над 70% от цитрусите, ябълките и още куп плодове и зеленчуци са вносни. „Евтината продукция от ЕС залива пазара ни, защото вносителите я фактурират на нереално ниски цени, за да си спестят плащането на ДДС", каза пред БНТ фермерът Живко Динев. Повече от 10 години той и семейството му се занимават с отглеждане и производство на зеленчуци и плодове.

„Не може от Гърция, Полша и други европейски държави да се внася стока, фактурирана по 20 стотинки, а реално на пазара струва 2,50 лева", каза още земеделският производител.

Вирни се горе