Отново опасно време

Отново опасно време

В сряда 40 градуса, после – валежи и гръмотевици

Тази седмица ни очаква рязка промяна на времето – от екстремно топло до нови градушки. Засега горещините остават.

Утре отново високите температури ще се комбинират с много слънце и предупредителни жълти кодове за горещини в повече от половината страна – в 18 области.

Днес най-горещо бе в Сандански – 37 градуса, а утре ще е по-топло с градус-два и синоптиците очакват до 38-39 градуса, предаде NOVA.

Истински пик обаче ни чака в сряда –

когато температурите ще достигнат до 40 градуса, но няма да стигнат рекордните градуси от първия уикенд на юли. В късния следобед на сряда ще започне и промяна – в страната ще започне да навлиза по-хладен въздух, ще се заоблачи и на места през нощта слабо ще превали и прегърми. През следващите дни захлаждането ще продължи. Ще има краткотрайни валежи, по-интензивни и на повече места. Застудяването ще продължи чак до неделя.

Все пак за утре синоптиците очакват максимални температури

между 33° и 38°, по-хладно ще остане в източните райони, в София около 34°.

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Хасково.

Край морето ще е с температури между 25° и 28°. Температурата на морската вода е 22°-25°.Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

За планинарите – там преди обед ще е слънчево и приятно за разходки. Следобед обаче над масивите от Западна България облаците ще се увеличат и на места ще превали и прегърми. Температурата на 1200 метра ще е достига около 28°.

Вирни се горе