Откриват ловния сезон за 2011 г.

Откриват ловния сезон за 2011 г.

Съгласно заповед от 19 юли 2011 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите. Ловът ще започне традиционно с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 броя.

Организираният ловен туризъм (ОЛТ) за дребен дивеч се извършва съгласно изискванията на ценоразписа за 2011 г. За групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания ловен туризъм той е за не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район.

По линия на ОЛТ без ограничаване в дневни норми е отстрелът на фермено-произведени фазани, патици, кеклици и яребици, разселени в специално устроени интензивни ловища и регистрирани в горските и ловните стопанства. Това важи до изчерпване на утвърдения план за ползване.

Ловът за пъдпъдък и гургулица е разрешен до 30 ноември 2011 г., на гугутка до 31 декември и на гривяк до втората неделя на февруари 2012 г., на горски бекас и обикновена бекасина – до последния ден на февруари 20102 г.

Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, приет от 38-ото Народно събрание на 12 септември 2000 г. ловът им започва от втората събота на август за съответната година.

Вирни се горе